Server DepoServer DepoServer Depo
+90 212 944 56 89
Gürsel Mahallesi Akmer Sokak No: 27 Kağıthane İstanbıl
Server DepoServer DepoServer Depo

Microsoft veri işleme birimi (DPU) olarak bilinen bir tür veri merkezi donanımı üreten Fungible’ı  kullanmayı planladığını söyleyerek işlemi yaklaşık 190 milyon dolara satın aldı.

Microsoft Kurumsal Başkan Yardımcısı Girish Bablani satın almaya ilişkin “Fungible’ın teknolojileri, Microsoft’un ölçeği büyütülmüş veri merkezi altyapısının etkinleştirilmesine yardımcı olacak” dedi. Aralık ayında yüksek hızlı fiber şirketi Lumenisity satın alımının ardından Microsoft, 2 ay içerisinde ikinci veri merkezi teknolojisi yatırımına imza atmış oldu.

DPU, veri trafiği için güvenlik ve ağ yönlendirme dahil olmak üzere belirli veri işleme görevlerini yerine getirmek için tasarlanmış özel bir donanım parçasıdır. Yaklaşım, belirli bir iş yüküyle ilgili temel bilgi işlem görevleri için CPU’lar ve GPU’lar üzerindeki yükün azaltılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Fungible, Krishna Yarlagadda ve Juniper Networks’un kurucu ortağı Pradeep Sindhu ile birlikte 2017’de Upthere adlı bir bulut depolama girişimini Western Digital’e satan eski bir Apple yazılım mühendisi olan Bertrand Serlet tarafından 2016 yılında başlatıldı. Fungible, biri açık kaynak diğeri tescilli olmak üzere iki işletim sistemine ve flaş depolama hacimlerini kontrol etmek için MIPS adlı bir mikro işlemci mimarisine dayanan DPU’lar sattı. 

Fungible, SoftBank’ın Vision Fund ve Norwest Venture Partners dahil olmak üzere yatırımcılardan Microsoft’un satın alınmasından önce 300 milyon $’ın üzerinde risk sermayesi toplamayı başardı. Ancak, bildirildiğine göre, DPU mimarisinin geliştirilmesi zordu ve bu ivmesini etkilemiş olabilir. Ağustos ayında, Meta’ya satışın başarısız olduğu söylentisinin ardından şirket, personelini işten çıkardığını ve ürün portföyünü küçülttüğünü açıkladı.

DPU’lar için pazarda artan rekabet, Fungible üzerinde de baskı oluşturuyor. Nvidia, 2019’da DPU üreticisi BlueField’i satın alırken, AMD geçen yılın sonlarında Pensando’yu aldı. Diğer rakipler arasında DPU benzeri işlevsellik sağlayan GigaIO, Liqid, Lightbits, VMware’in Project Monterey ve Amazon Web Services’ın Nitro kartları yer alıyor.

Fungible , web sitesinde yaptığı açıklamada, “Fungible DPU, ölçeklenebilir veri merkezlerindeki en önemli sorunları çözmek için 2016 yılında icat edildi: sunucu düğümlerinde veri merkezli hesaplamaların verimsiz yürütülmesi “Fungible’ın vizyonunu paylaşan ve Fungible DPU’dan ve yazılımdan yararlanarak depolama ve ağ oluşturma tekliflerini geliştirecek bir şirketin parçası olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

 

 

 

Yorum Yap

X